0.0035
7667766266
x

Prelims Practice Questions 13-08-2018

1. Consider the following statements about PARIVESH

  1. It is a single- window environmental management system for online submission, monitoring and management of proposals submitted by Project Proponents
  2. It facilitates single registration and single sign-in for all types of clearances
  3. The platform was developed by MoEFCC and NIC

Which of the statement(s) is/ are true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : d

PARIVESH means Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive, Virtuous and Environmental Single-window Hub

PARIVESH is a Single-Window Integrated Environmental Management System

PARIVESH automates the entire process of submitting the application and tracking the status of such proposals at each stage of processing

It has been designed to seek various types of clearances (e.g. Environment, Forest, Wildlife and Coastal Regulation Zone Clearances) from Central, State and district-level authorities.

2. Consider the following statements about 'PEGylated Streptokinase', that was in news recently

  1. It is a special kind of protein developed to treat clotting in cerebral arteries which will help prevent Ischemic strokes
  2. It has been developed by National Institute of Biologicals under the administrative control of MoHFW

Which of the statement(s) is/ are true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : a

It's been developed by CSIR-Institute of Microbial Technology (CSIR-IMTECH) and Epygen Biotech Pvt. Ltd., Mumbai

Ischemic stroke is a condition caused by a dysfunction in the supply of blood to the brain due to emboli, thrombus or atherosclerosis occurring in cerebral arteries.

3. Match the following pairs

              Sari                                 State

  1. Lehariya                        A.   Assam
  2. Ilkal                                B.   Rajasthan
  3. Patola                            C.  Gujarat
  4. Muga                             D.  Karnataka
  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : c

4. Consider the following statements about APEDA

  1. It is a statutory and autonomus body whose aim is to make India an agricultural -export hub
  2. It is under the administrative control of Ministry of Commerce & Industry

Which of the statement(s) is/ are not correct?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : d

APEDA was established by the Government of India under the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority Act, 1985

 

5. Consider the following statements about Mission Bhagiratha

  1. The objective of this mission is to provide safe, piped drinking water from surface water sources
  2. Under this scheme, 10% of water in all Irrigation sources will be reserved for drinking needs
  3. It is a flagship programme of Government of Karnataka

Which of the given statement(s) is/ are correct?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : a

It is a flagship programme of Telagana government

6. Consider the following statements about the Dedicated Freight Corridors

  1. It is a project of the Indian Railways to improve freight capacity by setting up two exclusive freight corridors
  2. The project is funded though loans by World Bank and JICA

Which of the statement(s) is/ are true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : c

The two corridors are Eastern Corridor from Ludhiana to Dankuni (1856 km) and the Western Corridor from Dadri to Jawahar Lal Nehru Port  (1504 km)

They are being constructed for exclusive movement of goods trains.

 The funding of the project is through World Bank loan , and Japan International Cooperation Agency (JICA)  loan  and  the rest from Gross Budgetary Support (GBS).

 

7. Consider the following statements about 'Digital Northeast Vision 2022'

  1. It is a vision document that calls for enhancing the digital infrastructure in the Northeast and improving the ease of living of the people
  2. A special emphasis to mobile connectivity, internet through optical fibre networks has been given
  3. It is under the aegis of Ministry for Development of North Eastern Region

Which of the statement(s) is/ are true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : b

It is a brainchild of Minister for Electronics & Information Technology

8. The Delhi High Court recently struck down the section which criminalises begging in the Bombay Prevention of Beggary Act, 1959, as extended to Delhi as it is unconstitutional. In this context, the right to live a dignified life has been emphasised by which of the folowing provisions in the Constitution?

  1. Fundamental Rights
  2. Directive Principles of State Policy
  3. Part X of the Constitution
  4. Preamble
  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : c

Fundamental RIghts

  1. Article 21- Right to life and personal liberty

DPSP

  1. Article 41, 42, 43, 46 are related to having a dignified life

Preamble

  1. Preamble explicitly mentions about 'assuring the dignity of the individual'
     

9. Consider the following statements about National Disaster Response Fund

  1. It is a fund maintained by the Central government for meeting any unforseen expenditure arising during disasters
  2. It is given to state goverments as a supplement to the states' funds during events of natural disasters only.

Which of the statement(s) is/ are not true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : b

It is extended by the central government during both natural and manmade disasters.

10. Consider the following statements about INS Sahyadri

  1. It is the third and latest ship among the Shivalik Class of indigenously built Stealth Frigates
  2. It was developed by the Mazagon Dock Shipbuilders Limited
  3. It recently participated in the Rim of the Pacific Exercise, 2018 at Hawaii

Which of the given statement(s) is/ are true?

  • a. 
  • b. 
  • c. 
  • d. 
Answer : d
Download PDF